TMS
Ten tijde van dit schrijven, ben ik druk bezig met de HBO register opleiding PsBk.
Dit is een onderdeel van de opleiding tot "Eclectisch Energetisch Natuurgeneeskundig therapeut".  Afgekort E.E.N. therapeut.
Wat is het verschil tussen alternatieve en
complementaire geneeswijzen?
Een hele mond vol, maar daarover komt in een later blog nog veel meer informatie.


We houden het nu even bij de PsBk, oftewel "psychosociale basiskennis".
In de loop van 2019 zal ik deze PsBk opleiding afronden.
Dit geeft voor mij als 'alternatief' therapeut de mogelijkheid om door te groeien naar 'complementair' therapeut.

En dan komen we bij de vraag wat is het verschil tussen alternatief en complementaire geneeswijzen?

En wat zijn complementaire therapeuten?
Complementaire geneeswijzen zijn op zich zelf staande geneeswijzen welke een waardevolle aanvulling kunnen zijn op reguliere geneeswijzen.


Reguliere geneeswijzen zijn de behandelingen door bijvoorbeeld de huisarts, artsen en specialisten die zijn verbonden aan een ziekenhuis of kliniek, fysiotherapeuten, verloskundigen, psychologen en psychiaters.
Complementaire therapeuten zijn geen vervanging voor de reguliere zorgverleners, maar werken samen met de reguliere zorg.
Een complementair therapeut verwijst u, indien noodzakelijk, door naar een reguliere arts of therapeut en andersom is ook mogelijk.

Het verschil tussen complementaire en alternatieve therapeuten is dat de complementaire therapeuten en geneeswijzen een aanvulling zijn op de reguliere geneeswijzen en samenwerken met reguliere artsen en therapeuten en de alternatieve therapeuten een 'alternatief' op de reguliere geneeswijzen bieden.

Complementair therapeuten moeten, om lid te kunnen zijn van een erkende beroepsvereniging en om erkend te worden door de zorgverzekeraars, een basisopleiding op HBO niveau afgerond hebben die inzicht geeft in de reguliere geneeswijzen.


En dat is precies wat ik momenteel aan het doen ben.
In mei 2019 zal ik klaar zijn met de registeropleiding PsBk en heb dan de mogelijkheid om in het jaar erna de volledige registeropleiding tot E.E.N. therapeut afronden.


Deze opleidingen geven mij dus de gelegenheid om door te groeien naar complementair level 3 therapeut in 2019.
(Bij mijn beroepsorganisatie CAT zijn de therapeuten ingedeeld in 5 levels van 1 tot 5)


Na voltooing van de volledige opleiding tot E.E.N. Therapeut kan doorgroeien tot ik level 5 therapeut.  Maar dan zijn we ook weer een jaartje verder.Praktijk Mind and Balance.


Terug naar het overzicht


.